Move

Meditationsøvelse no. 1 omgivelserne er vigtige

Sådan gør du

Find nogle rolige og behagelige omgivelser, hvor du kan sidde bekvemt og gerne har noget smukt at se på, når du åbner øjnene efter meditationen. Du kan sidde komfortabelt i en stol med lukkede øjne eller vælge at sidde på en pude i skrædderstilling. Det væsentlige er, at du sidder så bekvemt og afslappet som muligt, og at du har hovedet oprejst og ryggen rank.

Start med at være opmærksom på din krop og din umiddelbare tilstand et par minutter. Mærk, hvordan du har det i kroppen lige nu. Hvis der er nogle områder, hvor du spænder, så lad disse områder slappe helt af.

Tag en indre beslutning

Tag nu en indre beslutning om at hengive dig fuldt ud til meditationen de næste 10-20 minutter. Giv slip på alle dagligdagens bekymringer, spekulationer og gøremål, og overgiv dig til det nuværende øjeblik. Giv også slip på dine forventninger om at skulle opleve, føle eller opnå noget bestemt under meditationen.

Lad bevidstheden være løs. Tag 3-4 dybe vejrtrækninger uden at forcere dem. Lad derefter vejrtrækningen være naturlig uden at prøve at påvirke eller kontrollere den, men fortsæt ubesværet med at følge vejrtrækningens egen rytme med din opmærksomhed. Lad opmærksomheden hvile på vejrtrækningen – maven, mellemgulvet eller brystkassen, der hæver og sænker sig ved ind- og udånding.

»når der kommer tanker, forskellige sindsstemninger eller andre«

Hvis vejrtrækningen ændres af sig selv – den kan for eksempel blive langsommere eller mere forfinet – så bare tillad det at ske. Slip dine forventninger, og prøv ikke at få noget bestemt til at ske. Bliv ven med vejrtrækningen.

Når der kommer tanker, forskellige sindsstemninger eller andre former for mental aktivitet, så forsøg hverken at skubbe dem væk eller forfølge dem. Forsøg ikke at kæmpe imod tankerne. Bare registrér, dem og lad dem passere uden at gøre noget ved dem, og bring blidt opmærksomheden tilbage til vejrtrækningen, tilbage til nu og her. Lad vejrtrækningen fungere som et anker for din bevidsthed.

Kom langsomt ud af meditationen efter 10-20 minutter. Lad opmærksomheden gå ud i armene og hænderne. Mærk armene og hænderne. Lad opmærksomheden gå ned i benene og fødderne. Mærk benene og fødderne. Bliv siddende to-tre minutter med lukkede øjne og begynd langsomt at bevæge hænder og fødder. Stræk arme og ben, åbn øjnene, og vend forfrisket og fornyet tilbage til hverdagens aktiviteter.